Відповідальне кредитування та ефективне регулювання: НБУ має намір обмежити відсоткові ставки за мікрокредитами

В Україні планують внести зміни до законодавства щодо обмеження ставок за мікрокредитами фінансових компаній. Про це повідомила пресслужба Національного банку.
Наразі ставки в середньому становлять 1500% річних. При цьому у НБУ наголошують, що фінансові компанії, які видають мікрокредити, свідомо обирають бізнес-модель надання своїх послуг саме уразливим верствам українців.
Громадяни, що оформлюють мікрокредити, часто не усвідомлюють наслідків своїх дій, коли їм пропонують "миттєве вирішення" фінансових проблем. Це, зокрема стосується малозабезпечених верств населення, осіб без постійного доходу, студентів тощо.
У НБУ зазначають:

Основним каналом продажу таких споживчих кредитів є дистанційні канали, тобто онлайн-кредитування за лічені хвилини, доступне 24/7. Це лише посилює проблему. Водночас оскільки оцінка кредитоспроможності позичальників практично не проводиться, ставка за такими кредитами в середньому сягає 1500% річних.

Після аналізу звернень громадян та інформації, що була отримана під час нагляду, НБУ з'ясував, що багато договорів на отримання так званих "швидких онлайн-позик" укладаються вночі, і мета їх – зробити ставку в онлайн-казино.
Як планують вирішити проблему
НБУ пропонує внести деякі правки до закону "Про споживче кредитування", а саме:
Встановити граничні розміри процентних ставок. Це стала практика в країнах ЄС, Великобританії та США. Максимальний розмір реальної денної процентної ставки не повинен перевищувати суму з розрахунку 0,8% на день. Сьогодні це значення для мікрокредитів становить у середньому 2,5%.
Зменшити надмірне боргове навантаження на одного споживача. Не всі фінансові компанії перевіряють кредитоспроможність позичальника. Тому пропонується надати НБУ право встановлювати мінімальні вимоги до процесу перевірки кредитоспроможності позичальника. Зараз спостерігається така модель, коли сумлінний позичальник платить захмарні відсотки і за себе, і за тих, хто не виконує свої зобов'язання.
Запровадити додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог. Це необхідно, оскільки зазвичай правила без відповідальності за їхнє порушення не діють.
У Нацбанку наголошують:

Кредити під понад 1500% річних – вкрай нездорова практика. Вона ототожнює послугу споживчого кредиту з "борговим ярмом" та підкреслює невідповідність законодавства України кращим міжнародним практикам, у тому числі країн ЄС, до спільноти яких ми прагнемо приєднатися. Таку невідповідність потрібно прибирати – і бажано якнайшвидше. І ми це зробимо.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment